Miljöorganisation kritiserar Studsvik

Planerna på att kärnteknikföretaget Studsvik utanför Nyköping kan komma att emot radioaktivt material från kärnkraftverket Sellafield i England får nu kritik av Naturskyddsföreningen i Sörmland.

– Studsvik ligger ju längs Sörmlandskusten i ett område med höga naturvärden och vi tycker att det här avfallet borde behandlas i England istället, säger Karl-Axel Reimer som är föreningens ordförande:

Känslig kust
Karl-Axel Reimer menar att Studsviks läge på kusten mitt i den Sörmländska skärgården gör att det inte är lämpligt att där ha en stor verksamhet där man smälter uttjänt radioaktivt material för att separera de radioaktiva delarna från det så kallade friklassade materialet.

Eva Halldén, vd på Studsvik Nuclear, medger till SR Sörmland att anläggningen har smält material från Sellafield som ett försök än så länge och att det nu är upp till världens största kärnkraftverk att komma med en beställning på vidare smältningar.

Vill undvika transporterna
Redan idag utför Studsvik smältningar åt svenska som andra europeiska kärnkraftverk, men Karl Axel Reimer ifrågasätter också klokheten i att transportera radioaktivt material till Sörmland för att sen skeppa tillbaka det till sitt ursprungsland.

– Näe, men man får ju fråga sig om den här transporten verkligen är motiverad. Det är väl det, man borde kunna bygga en anläggning på plats istället, där avfallet finns. Det vore en mer rimlig lösning, säger han.

Malin Marcko
Malin.marcko@sr.se