Ingen gripen för våldtäktsförsök

Polisen har ännu inte gripit någon för våldtäktsförsöket och misshandeln av en 17-årig flicka vid Närjeholme i Eskilstuna i lördags förmiddag. Men tack vare att man har många tips tror man att chansen är god att gripa någon för brottet.

Polisen har gått ut med ett signalement på förövaren och enligt Leif Engstrand på polisen har polisen fått in många tips som de nu kommer att arbeta vidare med. De förhör även vittnen som varit på platsen. Och Leif Engstrand är optimistisk när det gäller att hitta förövaren.

– I det här fallet så tycker jag att vi har så pass mycket uppgifter så att det borde leda till en lösning av det här problemet och det är ju viktigt ur många synpunkter att vi får en lösning så snabbt som möjligt.

Det är ju många som är väldigt oroliga efter det här. Vad ska man tänka på när man är ute?

– Ja, det är många som blir oroliga, och det är naturligt att man blir det. Samtidigt vill jag bromsa den här oron lite grann och vi ska veta att det trots allt är ganska ovanligt med de här händelserna.

Antalet anmälda utomhusvåldtäkter i Sörmland har ökat kraftigt de senaste åren. Bara mellan 2005 och förra året ökade antalet med 13 stycken. Om man tittar på en tioårsperiod är ökningen nästan 30, av dem är ungefär 40 procent överfallsvåldtäkter.

Även i Eskilstuna har antalet anmälda utomhusvåldtäkter blivit fler. På tio år har de ökat med 12 stycken, enligt siffror från Brottsförebyggande Rådet, Brå.

Enligt Felipe Estrada som är chef på Brås enhet för forskning och utveckling är det svår att säga vad ökade antalet anmälda utomhusvåldtäkterna beror på. Men han tror att en anledning är den nya lagen som trädde i kraft 2005 som gör att fler händelser som tidigare inte räknades som fullbordade våldtäkter nu gör det. Och även att fler anmäler våldtäkter.

En sak som Felipe Estrada tycker är viktig att poängtera är att de flesta våldtäkterna sker inomhus. 

– I våra tidigare kartläggningar har det visat sig att de flesta våldtäcker sker i kvinnans eller en kvinnas bekants bostad mellan två människor som är bekanta.

Risken att bli överfallen när man är ute är alltså inte lika stor?

– Näe, det är det inte. Det är en minoritet av de sexualbrott som begås i Sverige sker ju utomhus mellan obekanta, säger Felipe Estrada.

Nina Mittjas

Nina.mittjas@sr.se