Skepsis mot privatiserad veterinärmarknad

Länsveterinär Per Jonsson är skeptisk till förslaget om att privatisera den svenska veterinärmarknaden, även om han tror att Sörmland inte tillhör den region som skulle drabbas hårdast i landet. På flera håll i branschen har kritiken haglat sedan utredningen presenterades. Bland annat finns en rädsla för ett sämre smittskydd och bristande jourverksamhet, enligt länsveterinären Per Jonsson.

På flera håll i branschen har kritiken haglat sedan utredningen presenterades. Bland annat finns en rädsla för ett sämre smittskydd och bristande jourverksamhet, enligt länsveterinären Per Jonsson.

– Det finns vissa farhågor när man ska privatisera alltihopa, att man förlorar kompetensen och att det är svårt att få veterinärer att ställa upp när det är episodiska sjukdomar, alltså allmänfarliga sjukdomar.

– Idag har man distriktsveterinärerna, där staten kan gå in och säga att det här måste ni ställa upp på. Om privata veterinärer ska ha jour kan det säkert bli dyrt och ändå svårt att få heltäckande.

Även Sofia Larsson, stationsansvarig på Distriktsveterinärerna i Eskilstuna, är kritisk till förslaget och ställer sig främst frågande till hur smittskyddet skulle kunna garanteras.

– Jag har svårt att se att det skulle fungera rent praktiskt.

 Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se