Nya uppgifter om utplantering av varg

Svenska Jägareförbundet var med och planterade ut varg i Sverige på 70-talet. Det hävdar Sixten Johansson i Eskilstuna, som nu hoppat av Svenska Jägareförbundet, eftersom han tycker att förbundet undanhåller information i den här frågan.

- På något sätt har Svenska jägareförbundet varit involverad av införandet av varg i Skandinavien, säger Sixten Johansson från Eskilstuna som begärt utträde ur Svenska Jägareförbundet.

Frågan om vargstammen som finns i Sverige i dag till viss del är inplanterad har stötts och blötts mycket under åren. Anklagelser har kommit från jägarhåll att blandandra Naturvårdsverket och Svenska naturskyddsföreningen planterade in varg på 70-talet för att på så sätt hålla tillbaka den växande älgstammen. Anklagelser som alltid dementeras.

Men enligt Sixten Johansson fanns långt gångna planer i ärendet, planer som helt plötsligt tystnade 1976- då han menar att inplanteringen skulle ha skett.

- Det här finns inga bevis för, säger Torsten Mörner som är ordförande för Svenska Jägareförbundet.

Men Sixten Johansson som nu alltså lämnar Svenska Jägareförbundet i protest mot att de inte som han anser talar sanning i frågan menar att det fanns varg i Sverige innan den stam Mörner menar att man så noggrant genetiskt har undersökt och den skulle ha vart inplanterad.

Han säger sig ha fått vetskap om att det här skulle ha erkänts i vissa kretsar inom förbundet och hänvisar också till att många inom Svenska Jägareförbundet på den här tiden var engagerade såväl politiskt som yrkesmässigt i ”projekt varg”.

- Folk och myndigheter som försöker undanhålla saningen på det här sättet stör mig, inte vargen, säger Sixten Johansson.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se