Kritik mot arbetsmiljön på EBÖ

I februari anmälde Arbetsmiljöverket gjuteriföretaget EBÖ i Eskilstuna till åklagaren efter två olyckor när personal sågat i metall. Trots ett halvår mellan olyckorna menar Arbetsmiljöverket att företaget inte gjorde tillräckligt stora förändringar efter den första. Sedan den senaste har säkerheten blivit bättre, men Metallfacket tycker att det går för långsamt säger ordförande Pia Hejasvaara.

– Det är lite slappt ibland faktiskt, man får säga till så många gånger. Det borde räcka en gång tycker man, säger Pia Hejasvaara.

De nya rutinerna på företaget är att bara folk som fått utbildning i att såga ska få göra det och att man alltid ska använda formar när man sågar. Fast när skyddsombuden på EBÖ gjorde en kontroll för ett par veckor sedan visade det sig att flera ändå sågade utan de här formarna.

Bristande säkerhetsrutiner är inte det enda skapar problem för de som jobbar på golvet. Ventilationen är också för dålig tycker facket.

– Det är ju jättedålig luft och det är rökigt. Sedan så håller ej kylan och värmen måttet riktigt, säger Pia Hejasvaara.

VD Folke Sandvik gör en helt annan bedömning av luften i fabrikerna.

– Jag tror att det faktiskt redan nu är en bra luft och ventilation i fabriken. Jämfört med andra industrier ligger vi väl framme, säger Folke Sandvik.

Men Folke Sandvik tycker att det ändå finns saker att förbättra, bland annat för kunna spara energi. Han vill så småningom stänga av fjärrvärmen i en fabrik som alstrar så mycket värme.

En som har väntat länge på bättre luft är Åke Sundström. Han har jobbat på EBÖ i 40 år, numera är han kockillgjutar på fabriken i Villsta och där är luften dålig tycker han.

– Den är under all kritik, säger Åke Sundström.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se