"En viss kultur på EBÖ"

IF Metall Mälardalen ska hjälpa den lokala fackklubben på gjuteriföretaget EBÖ i Eskilstuna att förbättra arbetsmiljön för dom som jobbar där säger ombudsmannen Göran Johansson.


– Det vi kommer att göra är att vi kommer ha samtal med vår klubbstyrelse, därför dom behöver hjälp av oss. Både i form av mer utbildning, det är ju ganska många nyvalda där ute, så de behöver stöttning, mer kunskap om lagar och avtal som gäller.

– Det är väl inte omöjligt heller att vi bör sätta oss med företaget och hitta tillbaka till en bättre samtalston, säger han.

Många har slutat
Radio Sörmland har tidigare berättat om att flera anställda på företaget EBÖ har valt att säga upp sig på grund av att man tycker att arbetsmiljön har varit väldigt dålig. Den lokala fackklubben säger att minst 16 personer har lämnat den ena av EBÖ:s två fabriker i Eskilstuna, och att arbetstrivseln där är väldigt dålig.

Förbättringar dröjer
Under flera år har man försökt få bättre ventilation och ändrade säkerhetsrutiner efter att flera tillbud skett, men enligt facket går förändringarna långsamt. För ett par månader sedan sattes övervakningskameror upp på fabriken, vilket verkar ha försämrat arbetsklimatet ytterligare.

Göran Johansson på IF Metall Mälardalen säger att dom inte är nöjda med situationen på företaget.

– Det är ju tråkigt det som har blivit, så att säga. Det är väl en viss kultur som finns där ute kan jag tro, från företagets sida och kanske också från andra håll så att säga. Men det är ju inge bra som det är.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se