Kampanj ska olaglig sprithandel

Att få tag på smuggelsprit har blivit allt lättare för många ungdomar. Därför startar idag en kampanj mot olaglig alkoholhandel i Eskilstuna. Kampanjen är ett samarbete mellan Alkoholkommittén, Eskilstuna kommun och polisen.

Affischer har satts upp runt om i stan och personer som sett vuxna sälja alkohol till ungdomar uppmanas att ringa polisen. Håkan Wrede jobbar på Alkoholkommittén och han menar att många ungdomar har en kluven inställning till smuggelsprit.

– På nåt sätt så tycker väl de att det är bra och ballt att kunna köpa billig alkohol om man är ute efter det. Men samtidigt tror jag ungdomar innerst inne tycker att det är fel att det är så lätt, säger han.

– Och att till exempel föräldrar bjuder ungdomar på alkohol, det har ju visat sig i undersökningar att de tycker inte det är särskilt okej. Ungdomar tycker det är okej med gränser och att det finns regler.

Så vad tycker du att föräldrarna borde göra?

– Dom borde prata med sina ungdomar om detta och kolla vad dom vet och var dom eventuellt får tag i alkohol. Men man måste också som vuxen i dag på ett annat sätt fundera över hur man har det hemma, garagen är fulla med alkohol ibland. Och då plockar ungdomar med sig kanske tio burkar utan att det märks. Så jag menar att man måste ha lite annan koll på det.

Varför är det viktigt att ta itu med det här problemet?

– Därför att det växer och för att alkoholen föder problem, säger Håkan Wrede.  

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se