Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Falska pass är vanligt på Skavsta

Varje vecka grips i snitt två personer på Skavsta flygplats med falska eller lånade pass. Senast vid midnatt greps två personer på Skavsta flygplats i Nyköping efter en stickprovskontroll.

Enligt Henrik Larsson som är platschef vid gränspolisen på Skavsta flygplats är det ofta människosmugglare som ordnar passen och det är de organisatörerna polisen är måna om att hitta.

– Det vi satsar på är att hitta organisatören, den som tjänar mycket pengar på det här. Det är det som är det intressanta för oss, att få tag på den.

– Det gör man genom att hålla flera förhör med den som vi tar först, så att han kan berätta om organisationen och vad han har betalat och sitt kontaktnät.

Problemen med resenärer med falska pass är störst vid så kallade Schengeninterna resor. Alltså när en person reser från ett land som är med i Schengen till ett annat. Vid Schengeninterna resor åker man helt fritt och gränspolisen har inga regelrätta passkontroller.

Lånar pass
De som försöker ta sig in i landet har antingen förfalskade pass eller så har de lånat ett pass av någon som bor i ett EU-land.

På Skavsta griper man genom stickprovskontroller i snitt två personer i veckan med falska eller lånade pass. Passen har de ofta skaffat sig genom människosmugglare, enligt gränspolisen.

Skilda motiv
Henrik Larsson vid gränspolisen på Skavsta flygplats menar att det främst de här organisatörerna som man är intresserade av att hitta. De som har flytt från sitt land med falska pass har han en större förståelse för.

– De som vi griper i första läget är ju ändå de som har något skäl att fly sitt land, eller i varje fall att lämna sitt land. Det kan ju vara olika orsaker till det, men man lämnar väl inte sitt land i första läget utan orsak.

– Då kan man ha en viss förståelse för just dem. Men den här organisatören, som kanske tar 100 000 kronor för att organisera den här smugglingen upp från till exempel Irak till Sverige, det är inget som vi ser mellan fingrarna på, bara vi kommer åt dem, säger Henrik Larsson.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".