Allt färre konfirmerar sig

Antalet ungdomar som konfirmerar minskar sig i hela landet. Även i Strängnäs stift minskar antalet konfirmander. Bara 26 procent väljer att genomföra den traditionella kyrkoriten.

- I den här delen av landet har kyrkan historiskt inte haft en så stark ställning. Därför har konfirmationen inte haft en sådan stor ställning, säger Helena Ekhem, ungdomspräst i Fors Församling i Eskilstuna och

Hon tror att anledningen till att få konfirmerar sig i Sörmland delvis kan bero på historien. Sörmland som arbetarlän har inte haft någon stark kyrkotradition, eftersom kyrkan inte ställde sig på arbetarnas sida utan hörde ihop med staten tidigare.

Förr var det vanligt att ungdomar kände en press hemifrån att de borde konfirmera sig. Men nu tycker Helena Ekhem att det nästan blivit tvärtom och det är något som hon märker när hon är ute och träffar ungdomar i skolor.

– Ungdomar vet knappt vad kyrkan är eller gör över huvud taget, säger Helena Ekhem.

För fem år sedan bestämde sig Fors församling för att satsa extra på ungdomar och konfirmationen. De lanserade en ny strategi och i den ingår bland annat att skolungdomar får komma till kyrkan och att Helena Ekhem åker ut till skolor för att informera om konfirmationen.

Sedan den extra satsningen på ungdomar har antalet konfirmander inte minskat som i stora delar i landet utan ligger kvar på en jämn nivå. Helena Ekhem ger gärna råd till andra församlingar som har svårt att locka konfirmander.
– Framför allt behöver vi satsa på ungdomar i församlingarna och ta reda på vad de behöver.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".