Överprövning om dödsskjutningen i Borsökna?

Mamman till den 20-årige man som sköts till döds av en polisman i Borsökna utanför Eskilstuna i maj i år, vill att åklagarens beslut att inte åtala polismannen, ska prövas igen. -Jag blev väldigt besviken. Jag tycker att ett liv är mera värt än så, det ska utredas riktigt ordentligt så att det inte finns några frågetecken kvar, säger mamman.
Det var på onsdagseftermiddagen som åklagaren Ulf Barck-Holst beslutade att lägga ner förundersökningen mot polismannen. Han hänvisar i sitt beslut att inte åtala polismannen till bestämmelsen om nödvärn. Den innebär att man har rätt att försvara sig mot våld, och att man får använda våld för att stoppa till exempel en tjuv. -Polismannen som sköt hade anledning att känna oro för sin säkerhet, säger Barck-Holst. Mamman anser att det fortfarande finns många frågetecken kring händelseförloppet på natten när hennes son dog. -Att överpröva åklagarens beslut känns som det enda rätta, säger hon. Länspolismästaren i Sörmland, Per Fryksén, vill inte kommentera åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen mot polismannen. Polisledningen hänvisar till åklagarens argument. Det var natten mot den 19 maj som 20-åringen hade stulit en taxibil i Strängnäs. Två polispatruller tog upp jakten, och på polisradion fick de veta att 20-åringen hade hotat taxiföraren med en kniv. Om det hade varit sant, hade polisen haft tillåtelse att använda ett visst våld. Men mannen var obeväpnad. Trots det blev han senare skjuten med ett skott som träffade igenom bröstkorgen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".