Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Peabaffären i Eskilstuna var olaglig"

Eskilstuna kommun bröt mot lagen när den inte lät andra byggbolag än Peab komma in med anbud på bygget av bland annat tre idrottsarenor. Det anser EG-kommisionen som utrett frågan.
För ett par år sedan tecknade Eskilstuna kommun ett avtal med byggbolaget Peab. Det gick ut på att Peab skulle bygga tre idrottsarenor, köpa mark av kommunen för att bygga bostäder på och bygga ett köpcentrum. Peab skulle bygga och kommunen skulle hyra idrottsanläggningarna. Anbud måste Men kommunen skulle också ha låtit andra byggbolag lämnat anbud på hela projektet, det anser nu också EG-kommisionen. Och eftersom andra byggbolag inte fick lämna anbud, bröt kommunen mot lagen om offentlig upphandling anser EG-kommissionen. Tidigare har Nämnden för offentlig upphandling varit kritisk till affären. Enligt kommunens avtal med Peab får företaget betalt indirekt för gator, allmänna platser och vatten och avloppsanläggningar som företaget bygger eftersom Peab får dra av kostnaderna som den annars och normalt skulle vara tvungen att betala. Svenska myndigheter får också kritik för att de inte klart tagit ställning till konsekvenserna av en dom i EG-domstolen som går ut på just detta. Staten får kritik Det är formellt den svenska staten som får kritik av EG-kommissionen. Svenska myndigheter får kritik av EG-kommissionen för att ha gjort flera formella fel i hanteringen av ärendet. Eskilstuna kommunen har tidigare sagt att den inte gjort något fel eftersom det handlade om ett hyresavtral med Peab och inte ett ärende som gäller lagen om offentlig upphandling. Ingen betydelse Om EG-kommissionen skulle gå vidare med fallet till EG-domstolen kan Sverige senare komma att dömas för brott mot EG-fördraget. Men någon praktisk betydelse får det inte eftersom det inte finns några sanktioner att utdöma, säger Richard Falkendahl på Finansdepartementet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".