Elever med nazistsympatier förnekas av skolor

Flera skolor i Nyköping har elever med Nazistsympatier, trots att skolledningen nekar till det. Ett exempel är Tessinskolan där både förövare och offer i det uppmärksammade misshandelsmålet studerar. Men trots att förövarens nazistsympatier varit kända under en längre tid anser inte gymnasiechef Mats Larsson på Tessinskolan att skolan misslyckats.
Att i media svara på frågor om skolans ansvar när främlingsfientlighet och nazistiska åsikter breder ut sig är känsligt för rektorer och annan skolledningspersonal, det visar den rundringning som sveriges radio sörmland gjort på högstadie- och gymnasieskolor i Nyköping - tessinskolan är bara ett belysande exempel. Först hävdar skolledningen att problemen inte finns. Snare, när vi berättar för skolledningen att en elev på skolan med nazistsympatier just dömts i ett misshandelsmål så hävdar skolledningen ändå att man gjort vad som ligger på skolans ansvar. Och vid Oppebyskolan den högstadieskola i kommunen som kanske mest hamnat i fokus då det gäller elever med främlingsfientliga åsikter så vägrar skolledningen helt att ställa upp i någon bandad intervju om sitt förebyggande arbete. På Gripenskolan där den andra nu misshandelsdömda nazistsympatisören studerar säger rektor Arne Fjellborg att skolans ansvar i första hand ligger inom skolans värld.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".