Nazister har fått fotfäste i Nyköping

En nazistisk förening under paraplyorganisationen INFO 14 har fått fotgäste i Nyköping. Föreningen kallar sig Nyköpings oberoende aktivister och har redan varit inblandad i minst en misshandel förutom flygbladsutdelning med nazistisk propaganda.

Enligt Hans Westmar, kommissarie på länskriminalen i Eskilstuna, så har organisationen just nu ett 20-tal anhängare i Nyköpingstrakten.

– Det har skett en del flygbladsutdelning och möte. Finns det då personer med det här intresset och det kommer en organisation som säger att ”vi delar era åsikter”, det är klart att det blir ett ömsesidigt intresse från deras sida och att de söker sig dit, säger Hans Westmar.

Info 14 hade i februari ett möte i Nyköping för att rekrytera nya medlemmar. Enligt organisationens hemsida så kom 110 personer till träffen, men polisen menar att det är en överdrift. Men polisen tror ändå att ett 50-tal personer deltog. De har även delat ut ett stort antal flygblad och satt upp klistermärken runt om i Nyköping.

Polisen har extra bevakning på Info 14 eftersom man tror att det kan uppstå konfrontationer mellan den högerextrema organisationen och Afa, antifascistisk aktion, som också är aktiva i Nyköping.

Den senaste veckan har det varit ett antal konfrontationer mellan högerextrema grupper och Afa. Bland annat var medlemmar i Info 14 inblandade i bråk och misshandel på tisdagskväll, efter en diskussionskväll om nazismen på ungdomsgården Aktionskammaren i centrala Nyköping. Bland annat misshandlades en deltagare i diskussionskvällen.

– Man ska komma ihåg att får man ett uttryck för en extrem åsikt då leder det till att motståndarna vaknar för att man håller ganska noga koll på varandra. Får det fotfäste så får motståndarna reda på detta och bosätter man sig i Nyköping med omnejd så kan det bli ganska stökigt, säger Hans Westmar vid polisen.

Stiftelsen Expo, som bland annat kartlägger rasistiska tendenser i samhället, förklarar att Info 14 inte är en organisation i egentlig mening utan en länk mellan olika nazistiska grupperingar i Sverige. De samarbetar bland annat med etablerade organisationer som Svenska motståndsrörelsen och partier Nationalsociallistisk front.

Daniel Poohl, chefredaktör på den antifarasistiska tidskriften Expo, varnar för nätverket Info 14 som han menar har en historia fylld av våldsamheter.

– Det är grupper som bygger mycket på aktivitet, att man ska vara ute mycket och göra saker. En del av det handlar om våldsamma aktioner. Tidigare har man gjort sig skyldig till att bränna valstugor, som Info 14 rapporterar om. Det handlar också om våld mot politiska motståndare, som Afa, men det ingår också våldsromantik där legitima offer är invandrare och homosexuella. 

Vilka har anledning att känna oro?

– Jag tycker inte att man ska vara för alarmistisk och måla fan på väggen. Vi vet att de här grupperna ganska snabbt kan försvinna bort, men man bör vara medveten om vilka grupper det handlar om.  Det finns en väldig aggression och en väldigt uppdämpt våldsbehov i de här grupperna som riktar sig mot fler än Afa.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".