Fiskränna ska hjälpa hotad mussla

Nyköpings kommun vill nu gottgöra för förödelsen vid Sibrodammen häromåret då hela beståndet av den mycket sällsyna och fridlysta tjockslagiga målarmusslan höll på att slås ut vid kommunens dammarbeten. Planerna går ut på att bygga en ränna så att fisk bättre ska kunna vandra mellan Båven och Lidsjön vilket är nödvändigt för att målarmusslan ska kunna komma igen.

Tanken är att rännan ska möjliggöra för den tjockskaliga målarmusslan att föröka sig, och på så sätt återhämta sig efter chocken år 2003. Musslan är nämligen som larv parasit på fisk och kan inte sprida sig utan fiskens hjälp. Så om fisken får bättre möjlighet att simma mellan sjöarna så får mussellarverna möjlighet att åka snålskjuts till dom miljöer där musslan tidigare levde. 

Betsåndet av den fridlysta och mycket sällsynta tjockskaliga målarmussla vid Sibrodammen höll på att helt slås ut vid Nyköpings kommuns dammarbeten hösten 2003. De planerade åtgärderna nu kan ses som ett försök från kommunens sida att gottgöra förödelsen då stora delar av musslornas miljö torrlades vilket merparten av musslorna inte klarade. Händelsen fick ett rättsligt efterspel.  

Bygget av fiskrännan beräknas kosta 600 000 kronor, och Christel Guillet,  kommunekolog i Nyköping, hoppas att det kan påbörjas nästa år.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".