Unga filmare visade upp sig på festival

Något i skuggan av Cannes-festivalen avhölls igår Framefestivalen för unga filmare i Nyköping. Sammanlagt 28 filmer producerade av unga sörmländska filmskapare visades på festivalen som arrangeras av Film i Sörmland.

En jury bestående av Per Carleson, filmare och ljudläggare från Trosa, Helena Eriksson, Nyköping, dokumentärfilmare och manusförfattare samt Lisbeth Sommarström författare och konstnär utsåg följande vinnarfilmer:

Pris för bästa film 0-16år: Klara Strömblad, Vingåker för filmen Hudkrämen.  Motivering:  ”I raden av alla parodier på reklamfilm är detta en lysande solstråle som bevisar att det enkla ofta är det bästa. Slutrepliken ”För det är du värd!” ger filmen ytterligare en dimension.”

Pris för bästa film 17-21år: Pierre Hedvall, Eskilstuna för filmen Trubbel.  Motivering:  ”Med små medel och humoristisk glimt i ögat utnyttjar Pierre Production de vanligaste filmklicheerna och visar prov på en vilja att tillföra något nytt och eget till det klassiska filmberättandet.”

Pris för bästa film 22-26år: Oscar Malm, Nyköping för filmen Infrequentia.  Motivering:  ”För en obarmhärtig filmberättelse med en enastående visuell styrka. För ett  personligt och stilsäkert handlag med filmkonstens olika komponenter. Tänk om dörrrklockan bara hade ringt lite tidigare!”

Vidare utsågs:

Bästa manus: Daniel Gustavsson, Nyköping för filmen Busshållplatsen.

Bästa foto: Johan Hermansson för filmerna Zombie Marathon, Asleep och You can run but never hide from yourself.

Bästa manliga skådespelare: Markus Axelsson, Kungsör i filmen UP-CAM K17

Bästa kvinnliga skådespelare: Sara Hyvönen, Nyköping i filmen Första Dejten.

Bästa ljud: Niclas Svensson, Katrineholm för filmen Sinnets fruktan.

Bästa klipp: Lovisa Landmark, Sofia Jansson, Stina Sköld, Nyköping för filmen Första dejten.

Bästa musik: Hillevi Annfält och Malin Borgström, Katrineholm för filmen Mötet.

Juryn delade också ut ett specialpris:

Anton Ovland och Alfred Wennerberg, Eskilstuna tilldelades juryns specialpris för filmen Hopeless story. Motivering:  ”Med en tydlig känsla för filmberättandets viktiga kontraster mellan ljus/mörker, djup/yta, närhet/distans, rörelse/stillhet, lätthet/tyngd har Anton Ovland och Alfred Wennerberg skapat en musikaliskt följsam film som berör.”

”Publikens val”-priset gick efter publikomröstning till Oscar Malm, för filmen Runes hörna.

Vinnarna för bästa film 17-21 och 22-26 direktkvalificeras till Novemberfestivalen i Trollhättan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".