Onödiga larm kostar miljonbelopp varje år

Onödiga larm kostar samhället mångmiljonbelopp varje år. Förra året ryckte räddningstjänsterna i Sörmland ut på nästan 1000 automatlarm där det inte fanns tillstymmelse till brand, en ökning med 17 procent från året innan.

Över 95 procent av alla automatlarm i landet är felaktiga. Kostnaderna är stora. Mest kostar automatlarm inom vård och omsorg då man vid de larmen drar stort larm vilket betyder att all deltidspersonal utöver de ordinarie som är på plats tas in.

Vid larm där man kan påvisa den direkta orsaken debiteras den ansvarige. En sådan utryckning kostar mellan 3500 och 4000 kronor. Det kan till exempel vara hantverkare som inte iakttagit tillräcklig försiktighet. Men det beror ofta också på dålig skötsel och underhåll av utrustningen.

Om varje onödigt larm skulle debiteras landar vi i länet på över fem och en halv miljon kronor som ska betalas av kommun, landsting och företag, helt i onödan. Men även automatlarm där någon tryckt på knappen förekommer. Men Bosse Holmberg, insats-, och styrkeledare på räddningstjänsten i Strängnäs, tycker sig se en minskning just där. Mycket beroende på att räddningstjänsten varit noga med att informera om just ”bustryckningar” och vad de kan föra med sig. Oron finns ju att de på grund av dessa larm befinner sig på fel ställe när de behövs någon annanstans.

I Strängnäs har antalet automatlarm ökat med 55 procent från 2005 till 2006 vilket var den procentuellt största ökningen i Sörmland. År 2005 var antalet automatlarm relativt lågt och enligt Bosse Holmberg, så trodde man att det var en tydlig vändning i statistiken. Men istället verkar det ha varit en tillfällig minskning.

I Katrineholm, där automatlarmen ökade med åtta procent från 2005 till 2006, arbetar Ola Gustavsson som räddningschef i beredskap. Han menar att enda sättet att få ned samhällets kostnader för felaktiga automatlarm är att de organisationer som har fastigheter med automatlarm först själva gör en kontroll efter ett larm innan räddningstjänsten åker ut.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".