Brist på psykiatriker i Katrineholm

I Katrineholm är det stor brist på psykiatriker. Fyra av sju tjänster är obesatta- och man får för närvarande lösa det med hyrläkare.
– Det blir brister i kontinuitet, att man kan träffa olika doktorer. Det är ju inte bra att ta om sin historia flera gånger, säger Jonas Borgman som är verksamhetschef för psykiatriska klininken på Nyköpings lasarett.

I övriga länet ser situationen mycket bättre ut, det är bara två tjänster som är obestatta där. Men om man ser till hur många ordinarie tjänster som finns i Sörmland så är det ganska få - 9,8 psykiatriker per 100 000 invånare, att jämföra med Stockholm där det finns 30 psykiatriker per 100 000 invånare. Men Jonas Borgman tycker ändå att landstinget klarar att ta hand om dom som behöver hjälp:

– Hade vi alla tjänster bemannade då skulle det räcka.

I sommar, när dom ordinarie läkare som ändå finns, går på semester kan bristen på psykiatriker bli så akut att man får hänvisa patienter till Nyköping istället, säger Jonas Borgman. På sikt hoppas han ändå att läget ska bli bättre.

Han har de senaste veckorna haft ett par intresserade läkare på intervjuer och ett nytt projekt tillsammans med stockholms landsting hoppas han ska få fler läkare under utbildning, så kallade ST-läkare, att komma till Katrineholm.

– Sedan har vi också ett projekt tillsammans med Stockholm där man har fler sökande än tjänster för utbildningsplatser och där ska vi ha intervjuer i juni, som innebär att de kommer att göra en del av sin tjänstgöring i Stockholm och en del Katrineholm och så hoppas vi att locka några att flytta hit.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".