Dialog ska hindra onödiga skolkonflikter

På måndagen stod fotboll och femkamp på Årbyskolans schema i Eskilstuna. Högstadieelever har tillsammans med Brottsförebyggande rådet i Eskilstuna anordnat en friluftsdag för låg- och mellanstadiet. Tanken med dagen är att skapa en bättre stämning och kommunikation mellan eleverna på skolan.

- De i lågstadiet ska lära känna oss i högstadiet och för att vi ska bli förebilder för dem, att det inte ska bli stökigt, säger två av arrangörerna, eleverna Gustaf Larsson och Anton Pohjolainen.

I början av december förra året tog en elev i trean strypgrepp på en elev i tvåan. Händelsen fick mycket uppmärksamhet och nu hoppas elever och lokala Brå att friluftsdagen ska vara ett sätt att förhindra att något sådant händer igen.

Tommy Jonasson, samordnare på Brottsförebygganderådet i Eskilstuna, har varit med och samarbetat med skolan inför dagen. Han hoppas att frilufdagen kommer leda till en bättre dialog mellan de yngre och äldre eleverna på skolan och att de äldre kommer att agera som bra förebilder.

– Jag tror att det är viktigt att de äldre ungdomarna visar att de kan ta ett ansvar och att det mindre barnen har förebilder och att det finns en kommunikation mellan olika åldrar för att undvika onödiga konflikter.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".