SFI-elever lär sig svenska genom praktik

I Eskilstuna kommun finns bestämmelser att man ska jobba med kulturell mångfald i förskola och skola. På Kjula skola, utanför Eskilstuna, har man valt att göra detta genom att ta in praktikanter från SFI, Svenska för invandrare. På så sätt får även praktikanterna från SFI en naturlig språkundervisning.

- Det här är ju jätteviktigt för oss eftersom vi ju har ett samhälle med stor mångfald och förståelsen bygger ju på att man träffar och lär känna varandra, säger Bosse Söderberg, rektor på Kjula skola utanför Eskilstuna.  

Hemin Kasi Muhammed är 21 år och kommer från norra Irak. Han har varit i Sverige i tre år och har tillfälligt uppehållstillstånd. Under dom tre åren har han hunnit bo på fem olika platser i Sverige. Just nu bor han i Eskilstuna och är en av de tio sfi-elever som tillbringar en dag i veckan på någon av förskoleområdets avdelningar. Just Hemin är på avdelningen Laban på Kjula förskola.

- Det är lättare att lära sig språket med barn, de talar inte lika snabbt som vuxna, säger Hemin Kasi Muhammed.

I Hemins hemland Irak får män inte arbeta på dagis. I Sverige finns männen men de är fortfarande i minoritet, precis som de med utländsk bakgrund. Men Hemin känner sig inte annorlunda än annan förskolepersonal. Hemin har ytterligare några veckor uppehållstillstånd i Sverige. Sen vet han inte hur det blir men han vill gärna stanna.

Hemins handledare på avdelningen heter Sofia Anbret. Precis som Hemin är hon jättenöjd med projektet.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".