Polis befarar ökad människosmuggling

Poliser och åklagare i Nyköping varnar för att en dom i Högsta domstolen (HD) gör livet lättare för människosmugglare och kräver en lagändring. Rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheternas utvecklingscentrum har därför inlett en översyn av lagstiftningen och den nya praxis som HD-domen lett till.

Målet gällde en man som reste till Skavsta flygplats i Nyköping på sin brors pass. Han fälldes i tingsrätten för grovt missbruk av urkund och dömdes till en månads fängelse, vilket tidigare var praxis vid landets domstolar. I HD fälldes mannen för brott av normalgraden och dömdes till böter.

Håkan Norling, utredningsledare vid gränspolisen på Skavsta, anser att HD-domen gör det lättare för människosmugglare att locka till sig kunder.

– När de säljer sina tjänster kan organisationen berätta för kunden att det inte är någon fara om du grips i Sverige. Det finns inte en chans att du hamnar i fängelse. Du riskerar max böter, säger han till Södermanlands Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".