Olika avgifter i skolorna i länet

Föräldrar som har elever i grundskolan får betala olika mycket för aktiviteter som barnen gör med skolan. Enligt Skolverket ska utbildningen vara helt avgiftsfri, men i vissa skolor förekommer bland annat skidresor, som föräldrarna betalar.

I Katrineholm däremot har kommunen beslutat sig för att alla aktiviteter i skolan ska vara gratis. Grundskolorna i Katrineholm granskades av skolverket 2004 och de kritik för att de hade aktiviteter på skoltid som föräldrarna fick bekosta. Enligt Skolverket ska grundskolan vara avgiftsfri för eleverna. Men i vissa fall får det förekomma enstaka obetydliga kostnader. Efter granskningen slog barn och ungdomsnämnden i Katrineholm fast att alla aktiviteter i kommunens skolor ska vara gratis.

I Eskilstuna kommun har barn- och ungdomsnämnden inte fattat något beslut kring frågan om avgifter för föräldrar.

- Skollagen är inte helt klar och tydlig. Jag tycker att det här är en fråga som behöver diskuteras, säger Margareta Forsberg, skolchef i Eskilstuna.

På de skolor i Sörmland som Sveriges Radio Sörmland ringt runt till är det flera som säger att de tar betalt för vissa aktiviteter men att de samtidigt har ett kostnadsfritt alternativ för dem som inte har råd. Ett exempel är den skidresa till Romme som flera skolor i bland annat Eskilstuna brukar anordna för sina elever. För dem som inte har råd att följa med finns andra kostnadsfria alternativ på hemmaplan. Men enligt Skolverket blir det inte mer okej att ta ut en avgift för aktiviteter i skolan om man samtidigt erbjuder ett kostnadsfritt alternativ.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".