Riksdagsledamöter på dubbla stolar

Alla sörmländska riksdagsledamöter, utom en, har redovisat vilka aktier de äger, eller om de har uppdrag vid sidan om sitt riksdagsjobb. Men moderaten och lantbruksföretagaren Peder Wachtmeister, tycker att hans eventuella sidoverksamheter är ointressant för väljarna.

– Om du frågar en väljare så är det inte många som ställer frågan om jag äger en aktie eller inte, utan det är vilken politik jag driver som är det viktiga, säger Peder Wachtmeister.

Peder Wachtmeister har fram till nu även suttit som ordförande i Sveriges Jordägareförbund, en organisation som har till syfte att verka för svenska godsherrars intressen.

Riksdagen har sedan 1996 ett system där ledamöterna, om dom vill, kan registrera om dom har äger aktier eller näringsfastigheter eller om dom har uppdrag vid sidan av sitt riksdagsjobb, till exempel inom näringslivet. På så vis kan väljarna få information om deras representanter också kan tänkas företräda andra intressen än bara sina väljares.

Idag så har 250 av riksdagens 349 ledamöter anmält sina uppgifter till registret men på sikt kommer alla att få göra det, eftersom ett enigt skatteutskott har föreslagit det. Tidigare har dom borgliga partierna motsatt sig det, men dom har nu ändrat uppfattning i frågan.

Men moderaten Peder Wachtmeister har alltså inte ändrat inställning. Han tycker istället att det ska vara upp till varje enskild ledamot att avgöra ifall han eller hon sitter på dubbla stolar.

Inte heller den andra moderata riksdagsledamoten från Sörmland Walburga Habsburga Douglas tycker att det ska vara obligatoriskt för ledamöterna att berätta om vilka åtaganden och ekonomiska intressen dom har. Men hon valde ändå direkt när hon blev invald i riksdagen att lämna sina uppgifter till registret.

– Jag tycker att mina väljare har rätt att veta vilka åtaganden jag har. Så enkelt är det, säger Walburga Habsburg Douglas.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".