Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnutredningar följer inte alltid lagen

Utredningar om barn som misstänks fara illa följer inte alltid lagen i Strängnäs kommun. Därför riktar länsstyrelsen nu kritik mot kommunen och socialchefen i Strängnäs, Bengt Gustafsson, medger att har funnits brister.

– Det är bara att konstatera att vi haft dessa brister, men ej ska fortsätta ha dem, säger Bengt Gustafsson, socialchef i Stängnäs kommun.

Länsstyrelsen tycker att det tar för lång tid för socialtjänsten att handlägga ärenden: lagen säger att när så fort information kommer om att ett barn kanske far illa ska socialtjänsten omedelbart göra en förhandsbedömning om det verkar stämma. I en majoritet av de 57 fall som länsstyrelsen granskat tog det över två veckor att göra en sån bedömning och i 13 fall dröjde det över en månad.

Efter en sån här förundersökning beslutar socialtjänsten ifall barnet far verkligen far illa och om man behöver gå vidare. Men i fyra ärenden saknas ett sådant här beslut, och i 17 ärenden är beslutat inte tillräckligt.

För de barn som bedöms behöva hjälp tycker länsstyrelsen att barnperspektivet fattas ibland. När föräldrar ber om avlastning har socialtjänsten utrett hur deras situation ser ut, men inte vilka konsekvenserna blir för barnet.

Förutom den generella kritik som länsstyrelsen har, tar man också upp ett antal olika fall som man tycker har hanterats fel. Vid ett tillfälle polisanmäler inte personal en misstänkt barnmisshandel, eftersom de själva gör bedömningen att bevisen är för svaga i ett annat fall går man inte vidare med ett ärende på grund av att föräldrarna inte vill det, trots att förundersökningen tyder på att barnet kan behöva hjälp.

Men socialtjänsten Bengt Gustafsson säger sig vara säker på att inga barn farit illa av att rättsäkerheten emellanåt varit åsidosatt och han säger att man redan har åtgärdat flera av problemen.

Cecilia Sobocki
cecilia.sobocki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".