Fler vapen än väntat under vapenamnestin

På torsdagen är sista dagen för dem som vill lämna ifrån sig ett illegalt vapen till polisen utan att riskera något straff. I tre månader har den så kallade vapenamnestin pågått och även om polisen i Sörmland fått in färre vapen än vid förra vapenamnestin för 13 år sedan, så har de ändå fått in fler vapen än de räknat med, säger Eva-Marie Ruus, vapenhandläggare i Sörmland.

Vapenamnestin har gällt från den 1 mars till och med 31 maj. Folk kommer in i sista sekunden till polisen för att lämna ifrån sig sina vapen.

Det var den borgerliga regeringen som utlyste den tillfälliga vapenamnestin, eftersom de ansåg att det var för många illegala vapen i omlopp i samhället.

Polisen hade som mål att få in runt 4000 vapen i hela Sverige, men hittills har nästa 10 000 lämnats in till polisstationer runt om i landet.

Inga av de vapen som lämnats in i Sörmland misstänks ha använts i brottslig verksamhet, förutom möjligen automatpistolen.

De flesta vapen som lämnats in är väldigt gamla och tros bland annat ha använts på gårdar och har sen ärvts av den yngre generationen.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".