Brist på miljövänligt bränsle

Många sjömackar som säljer det miljövänligare alkylatbränslet till bland annat utombordsmotorer i sina pumpar, är osäkra på om de kommer att ha det i sommar. Anledningen är att Statoil som stått för huvuddelen av försäljningen, haft svårt att få fram bränslet till sina mackar.

Per-Olof Lindkvist på Utö sjömack har inte fått någon alkylatbränsle från Statoil på hela vintern.
– Jag säljer alkylat året runt, så det har varit ett stort problem för mig. Han är en av ett 10-tal sjömacksägare i Stockholms och Sörmlands län som ännu inte fått något besked om det blir några leveranser i sommar.
Alkylatbensin är ett renare bränsle med stora miljöfördelar, särskilt för tvåtakts utombordsmotorer, och säljs det från pump är det bara något dyrare än vanlig bensin.
Statoil är den kedja som satsat mest på alkylat, men osäkerheten med leveranserna gör att sjömacksägarna nu börjar tveka om de har råd att vara miljövänliga. 
Av de nio sjömackar vi ringt till är det bara ett par som säger att de kommer att ha alkylatbensin i sommar, två (Kymmendö o Bullandö) säger definitivt nej efter osäkerheten med leveranserna, och flera väntar på besked från Statoil.