Ny strategi ska stärka turismen

Under hösten och vintern har Regionförbundet Sörmland tagit fram en strategi för besöksnäringen i länet. Den innehåller bland annat mål för hur Sörmland ska bli mer konkurrenskraftigt och attraktivt för turister.

Besöksnäringsstrategin diskuteras just nu i kommunerna. Benita Vikström är kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund och hon är mycket positiv.

– Besöksnäringen är en av dom näringar som just nu växer starkast i hela Sverige och det måste man på nåt sätt förhålla sig till. Sen har vi också haft en del kritik i besöksnäringsfrågorna. Att dom har inte varit tillräckligt sammanhållna. Därför kände vi att måste ha en strategi.  

Strategin för besöksnäringen i Sörmland innehåller tydliga mål som till exempel att fördubbla omsättningen, sysselsättningen och skatteintäkterna från besöksnäringen i Sörmland inom 5 år.

En annan viktig del i strategin är att samverka mellan olika kluster. Alltså att samma näring runt om i Sörmland ska jobba tillsammans för att på så vis förstärka effekten av varandra. Benita Vikström tycker redan att Sörmland har mycket att erbjuda turister men att det måste paketeras på ett bättre sätt.

Olika målgrupper
Det finns fem målgrupper som Sörmland ska rikta sig till enligt strategin. Den första är så kallade WHOPS (Whealthy healthy older people) – 50-plussare som har vuxna barn och gott om pengar.

Den andra gruppen är Dinks (Double income no kids) - barnlösa personer som har mycket pengar att spendera.

De sista målgrupperna är aktiva familjer, aktiva unga och aktiva möten. För dessa olika grupper ska det nu tas fram lämpliga aktiviteter.

– Om du tänker på dom här ”Whopsarna” – äldre som har mycket pengar. Dom vill ju ha kultur, herrgårdar och bra mat, upplevelser att bo på typ Yxtaholm, Hedenlunds och såna saker. Du behöver få ihop dom här klustren och kunna erbjuda bra paketlösningar, säger Benita Vikström.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se