EU-ja till nätsprit får kritik av IOGT

På tisdagen beslutade EU:s domstol att Sveriges förbud mot privatimport av alkohol via internet strider mot EG-rätten. Det är Högsta domstolen som har begärt ett förhandsbesked om hur EU:s regler ska tolkas. Det betyder att det är fritt fram att importera alkohol från utlandet.
– Självklart beklagar jag utgången av domstolens ställningstagande. Domstolen har inte tagit tillräcklig hänsyn till folkhälsan, säger Flensbon Sven-Olov Carlsson ordförande i IOGT-NTO.

Enligt domstolen är förbudet mot privatimport ”en obefogad kvantitativ restriktion av den fria rörligheten för varor”. Förbudet är, enligt domstolen, inte proportionerligt och inte ändamålsenligt för att minska alkoholkonsumtionen och att skydda ungdomar mot alkoholens skadeverkningar.

- Jag tycker inte att det är bra eftersom ålderskontrollen kommer bli obefintlig, säger riksdagsledamoten från Sörmland, Fredrik Olovsson (s).

Bakgrunden till målet är att ett antal svenskar, bland andra Klas Rosengren, fick vin beslagtaget i tullen 2004. De hade beställt det via internet från Spanien och skulle få det levererat till sig. Tullen tog vinet eftersom Rosengren och hans vänner inte hade tagit vinet med sig själva, så kallad reseinförsel.

Sven-Olov Carlsson, ordförande i IOGT-NTO tror ändå att domen kommer att få en begränsad effekt eftersom en tidigare dom slagit fast att man måste betala svensk alkoholskatt på alkohol som man beställt från utlandet.

Det gör att den främsta drivkraften att handla alkohol på nätet, priset inte längre blir lika stor.

– Det som nu måste göras är att kravet ställs på tullen och skattemyndigheterna att snabbt se till att upprätta en effektiv kontroll så att svensk alkoholskatt kan betalas ur beställning.

Vad kan domen betyda för folkhälsan?

– Det kommer att bli svårare att kontrollera köparens ålder. Det ställer högre krav på oss vuxna och myndigheter att beivra brott mot gällande lag och det är inte bra för folkhälsan och de allmänna strävandena i Sverige att genom att begränsa tillgängligheten hålla tillbaka drickandet vilket leder till färre skador och det förvånar mig att EG-domstolen inte tagit fasta på detta.

Skatteverket menar att svensk alkoholskatt ska betalas på den privatimporterade alkoholen. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) säger att svensk alkoholpolitik ligger fast och att domen inte påverkar den på något sätt.

Ekot/TT

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".