Kulturprofil minns Povel Ramel

En av svensk underhållnings mest mångsida artister Povel Ramel är död. Han har avlidit i sitt hem, meddelar en vän till familjen. Povel Ramel blev 85 år gammal. En av Eskilstunas kultur- och nöjesprofiler Peter Torsén minns Povel Ramel som en av de främsta ”ordvrickarna” tillsammans med Robert Broberg.

– Det kom kanske inte som en överraskning, men det känns som en klump i magtrakten. Det är en stor och viktig person i underhållningsvärlden och en textens mästare, en ordvrickare. Han och Robban Broberg är väl de största.

Vad har han betytt för dig?

– En av mina första minnen av det här med underhållning är när jag, min bror, mamma och pappa såg knäppupprevyn, jag var kanske 5-6 år. Det var stort på den tiden. Jag kommer ihåg fragment. Det har nog satt sina spår. Jag träffade honom på 70-talet på en efterfest. Jag skulle säga något kul till honom, men jag fick tillbaka det dubbla. Han var fruktansvärt rolig. Jag gick därifrån och skämdes, säger Peter Thorsén och skrattar.

Peter Torsén är en känd kultur- och nöjesprofil i Eskilstuna och är bland annat känd för sin roll som Walter Kurtsson, ett exemplar från Torshälla och som en av två medlemmar i duon ”Grabbarna” som spelar gitarr och underhåller – också med ordvrickningar, precis som Povel Ramel.

– Jag träffade honom på Revyriksdagen i Eskilstuna en gång och då skulle vi underhålla alla Sveriges revyproffs och det var en utmaning. Jag brukar aldrig vara nervös när jag uppträder. Men när jag såg Povel Ramel i publiken så tänkte jag; Här står jag och ska underhålla Povel Ramel och få honom att skratta åt mina och våra skämt…det kändes väldigt speciellt. Jag hade gylften nere som en hyllning till honom och det har jag nu också.

Hur ska man minnas Povel Ramel?

– Knäppupp! Knäpp upp gylften eller skjortan eller vad du vill. Det har jag gjort.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se