Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ljust på arbetsmarknaden i länet

Arbetslösheten kommer att minska och länet kommer nästa år att nå regeringens mål om att 80 procent ska vara sysselsatta. Antalet deltidsarbetslösa halverats och den utvecklingen kommer att fortsätta. Det spår Länsarbetsnämnden i en prognos som presenterades idag.
I sin höstprognos säger Länsarbetsnämnden att sysselsättningen inom industrin, som har minskat kraftigt en tid, nu stabilseras och industrin tror på en ökad orderingång, framförallt inom exportindustrin, trots en osäker världskonjunktur. I flera branscher ökar efterfrågan på arbetskraft. Byggföretagen tror på ökad sysselsättning. Det gör också tex transport, handeln och hotell- och restaurang. Inom vård och omsorgssektorn, kommer sysselsättningen att fortsätta att öka, men något mindre än tidigare. Rekryteringsbehoven under det närmaste året väntas bli mycket omfattande. Den minskade öppna arbetslösheten tillsammans med färre personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder kommer att gynna framförallt ungdomar och arbetshandikappade. Men eftersom pengar som ska dämpa öppen arbetslöshet begränsas kommer den öppna arbetslösheten vara på samma nivå som i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".