Speedwayföraren har avlidit

Uppdaterat 2007-06-08 kl. 16.56
Tuffare regler och en översyn av alla speedwaybanor i Sverige ska minska riskerna för olyckor. Det har klubben Vargarna och motorcykelförbundet kommit fram till efter torsdagens olycka då vargarnas förare Kenny Olsson kraschade under en speedwaymatch i Norrköping. På fredagen kom beskedet från Landstinget i Östergötland att han avlidit till följd av de svåra skador han ådrog sig.

– Vi kommer bland annat ombesiktiga alla banor inom elit och allsvenskan innan tisdag då matcherna körs. Vi ska se över regelverket. Vi har redan regler om varning och uteslutning för farlig körning. Vi ska sätta oss ner och prata med domarna och ska skriva till domarna och lagledare. Vi vill ha en attitydförändring för det har blivit tuffare ute på speedwaybanorna, säger Christer Gustavsson, ansvarig för speedwaysporten inom Svemo, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet.

Smedernas avgående ordförande, Göran Karlsson, säger att han inte upplever att sporten blivir tuffare, men menar att  domarna kanske skulle kunna vara hårdare i sin bedömning av banornas kvalitet och prata med förarna.

Han menar att en förklaring till att speedwaysporten eventuellt blivit tuffare skulle kunna vara att förarna, som får mer pengar ju mer poäng de tar, kanske känner sig mer pressade att köra tuffare för att få in mer pengar till sina ökade omkostnader.

– Förut kanske man lämnade en lucka på 25 meter, men den kanske har blivit mindre. Till viss del kan det ha med pengar att göra. Man vill vinna, alla är vinnarskallar, säger Göran Karlsson.

I maj blev ju Smedernas 17-årige Robin Johansson totalförlamad från bröstkorgen och ner vid en speedwayolycka. På torsdagen inträffade ännu en svår olycka. Nu aktualiseras frågan om säkerheten igen. Det har diskuterats om luftstaket i kurvorna för att dämpa fallet eller minska farten och antalet utövare.

– Domarna skulle kanske kunna vara tuffare i sin bedömning av banorna och ställa krav på att de är bra preparerade och kunna stänga av en match. Man måste kanske prata med förarkåren.

Alla förare som kör speedway är medvetna om att det är en tuff sport och man utsätter inte sin andra förare för risker.

DÖDSOLYCKOR INOM SPEEDWAYSPORTEN:
1962:
Arne Wettergren gick omkull i Norrköping och blev påkörd. Avled dagen efter på grund av svåra skallskador.

1976: Tommy Jansson dödskraschade i samband med ett VM-kval på Gubbängen i Stockholm. Eskilstunafödde Jansson representerade bland annat Smederna och den engelska klubben Wimbledon.

1984: Leif Wahlman blev påkörd under en JVM-tävling i England. Drabbades av svåra skallskador och avled på sjukhuset dagen efter.

2007: Tjecken Michal Matula dog på sjukhuset i maj efter en krasch i polska andraligan. 20-åringen kolliderade med en lagkamrat och dog av inre skador.

2007: Kenny Olsson körde in planket i hög hastighet under en allsvensk match mellan Vargarna och Valsarna. Han var medvetslös när han fördes till sjukhus med svåra skallskador. Han avled på fredagen som en följd av de skador han ådrog sig.

Källor: TT, Folkbladet, Norrköpings Tidningar m fl. (TT)

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Tahir Youssef
tahir.youssef@sr.se