Ryanair tillbakavisar kritiken

Ryanair tillbakavisar den kritik som riktats mot de anställdas villkor. Fackförbundet HTF hävdar att de anställda är närmast rättslösa men Ryanairs nordeuropachef menar istället att deras anställda klarar sig bättre utan kollektivavtal.

Sedan ungefär tre år tillbaka har Ryanair slutat anställa personal utan de har istället anlitat ett bemanningsföretag, Crew Link som är baserat i Dublin.  Skillnaden för de anställda är att de inte har någon kontakt med sin uppdragsgivare, Ryanair, förutom när det gäller lön.

Michael Collins på fackförbundet HTF ser det som en nackdel för personalen att anställas av Crew Link istället för direkt av Ryanair.

– Det som gör det väldigt besvärligt, speciellt om den anställde behöver hjälp, är att man rekryteras av ett företag i ett land och sedan arbetar i ett annat land. Man är ju helt avskärmad från sina egna rättigheter, säger Michael Collins, avtalsansvarig för civilflyget på HTF.

Men Wilhelm Hamilton, nordeuropachef för Ryanair, har ingen förståelse alls för kritiken.

– Jag känner knappt det är värt att kommentera. Det är felaktigt i sak och kommer dessutom från ett fackförbund som organiserar våra konkurrenter och dom har inte medlemmar hos våra anställda.

Varför har ni inget kollektivavtal som andra har?

– Därför att vi är ett irländskt bolag och det är faktiskt så att våran personal har röstat om att de inte vill ha kollektivavtal. Våra anställda förhandlar med arbetsgivaren själv och på det sättet har dom fått bättre löner och arbetstrygghet än på de flesta andra bolag, säger Wilhelm Hamilton.  

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se