Oklarheter om storregioner

Debatten om Sverige ska delas upp i nya regioner i stället för de län som finns i dag fortsätter. På fredag väntas moderaternas partistyrelse att säga nej till förslaget om nya storregioner. Landshövding Bo Könberg vill se en Mälardalsregion i stället för den nuvarande länsindelningen, för att lösa problem som finns i dag.
– Problemet är att man inte har samarbete kring infrastrukturen och inte har ett enhetligt taxesystem och det blir lättare med en enhetlig region.

Frågan om att dela in Sverige i nya regioner har utretts sen 1960-talet. Det finns olika förslag för Sörmlands del, att ingå i en Mälardalsregion med eller utan Stockholm eller med Örebro, Uppsala och Västmanland till exempel.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, socialdemokraten Hans Ekström, säger att det finns en stor enighet i Sörmland om att länet bör ingå i en större region, för att driva regionala utvecklingsfrågor i Mälardalen. Det handlar även om att sjukvård på regional nivå skulle ge bättre kvalité enligt Ekström. Moderaterna menar att det bör vara frivilligt att bilda nya regioner.

Men Hans Ekström säger att staten måste ta sitt ansvar för att göra en ny indelning av landet, i stället för de nuvarande 21 länen. Landshövding Bo Könberg däremot är positiv till att det blir frivilligt att bilda nya regioner i Sverige:

– I grunden har jag alltid trott på valfrihet för individerna. För varje år som går ökar trafiken över de gamla länsgränserna som blir allt mer föråldrade, så nog tycker jag att det är hög tid att ta beslut i höst.

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se