Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdprojekt som fungerat bra skrotas

Publicerat måndag 4 november 2002 kl 13.36
Det ser ut att bli mindre tid för de gamla på äldreboendet Sictoniagården i Strängnäs. Personalen har en tid själva fått välja hur mycket de vill jobba, men trots att personalen tycker att omsorgen om de äldre blivit bättre, ska projektet skrotas, enligt ett förslag, som socialnämnden ska ta ställning till på tisdagen.
Om förslaget går igenom får undersköterskan Anette Isberg och flera andra gå tillbaka till halvtidsjobb efter att ha jobbat heltid i över ett år: - Jag tror att det blir kaos, det blir mindre tjänster och det blir de gamla som blir drabbade. Syftet med projektet, som pågått i snart femton månader, var att behålla personalen på äldreboendet Sictoniagården - att få en kontinuitet bland de anställda. Man erbjöd alla som jobbade deltid att jobba mer, det var det många som ville, sammanlagt 25 av de anställda. Mer tid I och med det här blev det mer personal på äldreboendet och mer tid för de gamla. Man har kunnat göra de självklara saker som det inte har fanns tid för tidigare, säger sjuksköterskan Barbro Broman Pettersson. Bättre vårdkvalitét Men den första december kan alltså de som fick utökad tjänst bli tvungna att gå tillbaka till och jobba deltid igen. Det här på grund av att socialförvaltningen i Strängnäs kommun av kostnadsskäl inte vill fortsätta projektet, trots att de själva i sin bedömning konstaterat att vårdkvalitén för de boende på har höjts, och att arbetsmiljön har blivit bättre. Barbro Broman Pettersson är besviken: - Nu är vi tillbaka till ruta ett. Personalen säger att man har haft tid att sitta ned och prata med de gamla, men nu går inte det längre. Finns inte pengar Socialnämndens ordförande, Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (kd) säger att det inte finns pengar. - Den ekonomiska situationen är sådan nu att vi måste prioritera. En viss förhoppning fanns att vi skulle få en lägre sjukfrånvaro och att projektet inte skulle kosta mer, men sjukfrånvaron har inte minskat. När man tvingas att välja måste vi fatta beslutet. annars måste vi dra ned på något annat äldreboende.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".