Vård för perrongmordet

Den 28-årige man som sköt ihjäl en 33-årig man på järnvägsstationen i Nyköping i februari inför många tågresenärer dömdes i dag för mord och grovt vapenbrott.
Tingsrätten i Nyköping anser att mordet var en ”publik avrättning”:

Orsaken till mordet var svartsjuka, eftersom 33-åringen inlett en relation med den kvinna som 28-åringen haft ett förhållande med. 28-åringen hade haft en relation med kvinnan i ungefär ett år när hon bröt förhållandet, efter att hon träffat 33-åringen.

Sedan en tid tillbaka hade 28-åringen kartlagt 33-åringens rutiner och planerat att döda honom. Han visste att 33-åringen varje dag pendlade mellan hemmet i Stockholm och arbetet i Nyköping.

På morgonen en dag i februari klev dom båda männen på samma tåg i Stockholm. Med sig ombord hade 28-åringen en väska där han gömt ett avsågat jaktgevär.

Mannen sköts i huvudet mitt i morgonrusningen inför ögonen på många tågresenärer som fanns på perrongen och chockades svårt, några sprang i panik ner på spåret. Vittnena till mordet fick hjälp av kommunens krisgrupp.
Enligt domstolen var attacken mot 33-åringen noga planerad och dådet kan inte rubriceras som något annat än mord.
Tingsrätten i Nyköping dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han döms även att betala drygt 264 000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

 Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se