Ulla Eriksson får bo kvar i Smedjorna

63-åriga Ulla Eriksson från Eskilstuna får bo kvar i sin bostad i Rademacherområdet. Hovrätten ger kvinnan rätt. Eskilstuna kommun vill att lägenheten ska göras om till förråd, något som länsrätten inte gett bygglov till.

Kommunen överklagade det beslutet till länsrätten. Men hovrätten ger alltså kvinnan rätt och konstaterar att så länge det finns andra hinder för att göra om boendet till förråd ska kvinnan få bo kvar. 

Bakgrund:
Ulla Eriksson har haft sin bostad vid Rademachersmedjorna i 20 år och har klagat på höga ljudnivåer inne på det kulturmärkta området i samband med sommarkonserter och har ifrågasatt utbyggnaden av teaterscenen.  Hon menar att hon inte är ensam om att ha drabbats och att hon blivit sjuk av det. Hon ifrågasatte att kommunen tillåter konserter i centrala delarna av stan där människor kan störas.

Kommunen menar att området inte längre är förenligt med privat boende eftersom det planeras utökade arrangemang där och att bostaden ska användas till annat.

Eskilstuna kommun har erbjudit ett annat boende, men parterna har inte kunnat komma överens.

Hyresnämnden kom fram till att kommunens beslut att vilja att använda bostaden till annat och inte förlänga hyreskontraktet har tagits på sakliga grunder. Ulla Eriksson har erbjudits annan bostad, men har haft ett krav om att det ska vara lugnt där.

Ulla Eriksson vräktes från sin bostad i området och skulle ha flyttat senast den sista januari 2007, enligt hyresnämndens dom i september 2006, men Eriksson överklagade domen till hovrätten, som ger henne rätt.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se