Bidragstagarna får det sämre

Samtidigt som allt färre Nyköpingsbor lever på socialbidrag, har de som ändå tvingas vända sig till socialen, fått det allt sämre. Många är skuldsatta och ska vräkas från sin bostad.
Antalet socialbidragsberoende i Nyköping har minskat den senaste tiden. Men de som ändå tvingas söka socialbidrag, befinner sig i en mycket svårare situation än vad som är normalt. Många av dem som i början av året tvingades vända sig till socialtjänsten i Nyköping, var arbetslösa och behövde hjälp med pengar till mat och hyra. Många av dem som söker bidrag idag, är skuldsatta och ska till att vräkas från sin bostad. Peter Johnsson, enhetschef på socialtjänsten i Nyköping, menar att det framför allt är bristen på fasta jobb i kombination med att många gärna lånar pengar för att köpa saker, som gör att människor hamnar i de här situationerna. Många av de som tvingats gå till socialen har haft tillfälliga jobb samtidigt som de lånat pengar. När jobbet tagit slut har de betalat tillbaka lånet, men fått skulder och blivit vräkta för att de inte kunnat betala hyran. De senaste månaderna har Peter Johnsson märkt att de som kommer till socialtjänsten mår allt sämre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".