Utökat flyg i Kjula - miljöeffekter tonas ned

Det kommer att bli mer utsläpp och buller när flyget utökas på Eskilstuna flygplats, men Försvaret och kommunen tonar ned miljöeffekterna i den tillståndsansökan som nu skickas till Länsstyrelsen, som ska fatta beslut om flyget får utökas.
- I praktiken betyder det att de som bor i närheten kommer att höra ett flygplan oftare, men vid en utökning med större flygplan på lång sikt så kommer bullret att öka, men det är inget man vet idag, säger Sture Nordgren på Fortifikationsverket. Vill utveckla flygplatsen På onsdagen presenterade Försvaret och Eskilstuna kommun hur de tror att miljön kommer att påverkas om flyget på Eskilstuna flygplats utökas. Kommunen vill ta vara på flygplatsens möjligheter som en del i kommunens framtida utveckling och vill därför öka flyget kraftigt. Det är Försvaret, som äger flygplatsen, som tillsammans med kommunen ansöker hos Länsstyrelsen om tillstånd för ökat flyg. Under eftermiddagen presenterade de ansvariga ansökan med tillhörande miljökonsekvensutredning. Tyngre flygplan Eskilstuna kommun vill utöka antalet starter och landningar på flygplatsen i Kjula från 11 000 till drygt 28 000 starter och landningar - närmare tre gånger så mycket flyg som idag. Det ska ske med större och tyngre flygplan, reguljär luftfart med mindre och mer smutsiga enmotoriga flygplan och både lättare och tyngre jetflygplan, men också skolflyg och viss militär flygverksamhet. Ingen behöver flytta Utökat flyg kräver också att start och landstingsbanan förlängs och breddas och att idag oanvänd mark byggs ut. Men inga fastighetsägare ska behöva flytta från området, lovar de ansvariga. Utsläppen till luften kommer att öka, men kommer inte att betyda så mycket, säger ansvariga. Det kommer att ske mer utsläpp av kvävebaserat gödningsmedel som ska användas på flygplatsen och belasta vattendrag i närheten och det kommer att bullra fler gånger under dagen, men antalet personer som kommer att beröras av buller över 55 db är få. - Det är ju för naturen som gödningsämnet kan påverka i någon mån, vår bedömning är att påverkan är låg, men vi kommer att kolla upp om vi förändrar påvrkan på vattendrag, säger Sture Nordgren på Fortifikationsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".