"Resursslöseri med yrkesutbildad arbetskraft"

Den ökande bristen på yrkesutbildad arbetskraft är ett stort problem, som fått flera fackförbund att reagera. Sveriges Radio Sörmland har tidigare rapporterat om att det går många CNC-operatörer arbetslösa i Eskilstuna, trots att det är stor efterfrågan på sådana i Eskilstuna.

Fackförbundet IF Metalls ordförande Stefan Löven är kritisk till utvecklingen. Enligt honom beror problemet med brist på kvalificerad arbetskraft på att regeringen dragit ned på AMS-utbildningarna. Att företag nu i vissa fall måste rekrytera utomlands anser han är ett fruktansvärt resursslöseri.

Men det råder delade meningar om hur pass bra AMS-utbildningarna är. Teknikföretagen tycker att de har för lite praktik och har därför förståelse för att industriföretag söker sig utomlands för att rekrytera viss kompetens, något som bland annat fått till följd att det finns över 50 arbetslösa CNC-operatörer i Eskilstuna, personer som sköter datorstyrda maskiner, samtidigt som lokala företag söker liknande kompetens i Tyskland.

På tisdagen kom en rapport om sysselsättningen från LO, som varnar för ännu större problem om några år, med en arbetsmarknad där utbud och efterfrågan går i otakt. Prognosen pekar mot ett överskott på högskoleutbildade, samtidigt som det saknas många med gymnasieutbildning eller med yrkesutbildning.

Om inte utvecklingen vänder kan bristen på arbetskraft med yrkesförberedande utbildning vara över 220 000 år 2020, enligt LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".