Sämst betyg i Katrineholm

Niondeklassarna i Katrineholms kommun har de sämsta vårterminsbetygen i länet, visar kommunens egna siffror, som Sveriges Radio Sörmland har jämfört med övriga kommuner i länet.

I Katrineholm är drygt 16 procent av eleverna obehöriga att söka in på gymnasiet. Näst lägst betyg i länet har Nyköpings kommunala skolor där drygt 15 procent är obehöriga till gymnasiet.

Det kan jämföras med länets bästa kommun Strängnäs där endast 7 procent är obehöriga. Det är det bästa resultat som Strängnäs fått efter att det nya betygssystemet började användas. Det näst bästa resultatet har Trosa kommun följt av Flen.

För att höja betygen för eleverna i Katrineholm har och ska kommunen göra en rad åtgärder. Bland annat så satsar de på att anställa fler behöriga lärare. Den pedagogiska personalen får även utbildning i likvärdig bedömning, så att alla elever får samma betygsbedömning.

Kommunen prioriterar även förskolan för ett mer långsiktigt resultat. I årskurs två görs en så kallad screening för att ser hur eleverna ligger till kunskapsmässigt. De som inte når upp till målen får speciella åtgärdsplaner. 

I sommar har man en sommarskola för elever som gått ut årskurs åtta och som har det svårt i vissa ämnen.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".