Föroreningar upptäcks vid nybyggen

På 700 olika platser i Eskilstuna kan det finnas föroreningar, som kan vara skadliga för både människor och miljö. Det menar miljö- och räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna.

Framför allt handlar det om olika metaller, olja och lösningsmedel som har släppts ut från industrier under åren.

– Riskerna är bland annat att det läcker ut föroreningar i vattendrag och det kan skada organismerna som lever där, både växter och djur, säger Jeanette Häggroth, som arbetar på Miljö- och räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna. Det kan göra att de inte kan fortplanta sig och det blir ett fattigare artsystem.

– Föroreningarna kan också vara skadliga för människor som kommer i kontakt med dem, säger Ulf Lindstrand, som också arbetar på Miljö -och räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna.

Det är ett omfattande arbete att sanera hela stan. Men i och med att det nu byggs rätt mycket i Eskilstuna får saneringsarbetet lite hjälp på traven. I takt med att det byggs och grävs dyker nya föroreningar upp och då måste jorden saneras. På en av de platser det byggs på i Eskilstuna står Johan Eldin, som är miljökonsult, och sanerar.

– Det är lite tungmetallföroreningar i jorden, så vi tar bort dem.

Var kommer de ifrån?

– Tidigare industriverksamhet, som hållit hus här eller så har man fraktat hit det från annan plats och använt det som fyllnadsmassor och då kan det komma vart som helst ifrån.

Det händer rätt ofta att föroreningar dyker upp på det här sättet. Och oavsett om det byggs mycket eller inte så kan vi nog anta att det kommer ta ett tag innan Eskilstuna är fritt från föroreningar.

Hanna Johansson
hanna.johansson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".