Polismordet: Åtal dröjer

Förundersökningen kring polismordet i Nyköping förra veckan pågår för fullt och kommer förmodligen att pågå i minst tre veckor till. Tidigare var det tänkt att åtal skulle väckas nästa fredag, men det är inte längre aktuellt, enligt Tomas Malmenby, vice chefsåklagare.

– Förundersökningen kommer inte att vara klar fram till på fredag, säger Tomas Malmenby, vice chefsåklagare. Vi kommer någon gång under nästa vecka begära hos domstolen om förlängd tid. Det är en omfattande utredning. Det är svårt att säga i nuläget hur lång tid utredningen kommer att ta.

Utredningen består av förhör med den misstänkte och vittnen, analyser av material och husrannsakningar. Vid förhöret på torsdagskvällen fortsatte 55-åringen, enligt polisen, att neka till brott.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio Sörmland har polisen använt bombhundar när de sökt igenom ett båtskjul där den misstänkte har haft sin båt. Polisen vill i dagsläget inte bekräfta det, men säger att det inte är ovanligt att man gör så innan husrannsakan.

Polisen kan inte heller berätta något om eventuella beslag eller vad som sagts i förhör, eftersom det skulle kunna äventyra utredningen.

– Vi försöker kartlägga hela skeendet, säger Lars Franzell vid Sörmlandspolisen. Vi måste vara mycket noggranna. Sakta framåt, så att allt blir rätt, istället för fort och fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".