Friska patienter kvar på Karsudden

På Regionsjukhuset Karsudden i Katrineholm finns det patienter som är kvar på rättspsykiatriska avdelningen, trots att de redan har friskförklarats av läkare. Anledningen är, enligt Kent Persson, verksamhetschef på Karsudden i Katrineholm, att kommuner och landsting inte kan komma överens om vem som ska stå för boendet och dagsysselsättningen i eftervården.

Kuratorn på Regionsjukhuset Karsudden, Anette Hoinard, bekräftar den bild som verksamhetschefen Kent Persson ger. Hon berättar att det finns det patienter som väntat i åratal på att få bli utslussade.

Ett exempel var en patient som blev friskförklarad juni 2003, men som inte kom ut förrän juni i år. I mars 2004 togs beslut om att patienten var berättigad till daglig verksamhet enligt LSS, men när han kom ut i år hade han fortfarande inte någon daglig sysselsättning.

Men Johan Lindström, chef socialpsykiatrin på vuxenförvaltningen i Eskilstuna, menar att det inte är ett problem.

– Vi har ingen kö över huvud taget, mer än några veckor till daglig verksamhet och sysselsättning. Vår bild är att det fungerar bra.

När Sveriges Radio Sörmland kontaktar Kent Persson, verksamhetschef på Karsudden i Katrineholm igen, och berättar att Eskilstuna kommun inte ser något problem med utslussningen av patienter, har han svårt att förstå deras resonemang.

– Det är återkommande svårigheter att få förståelse hos kommunen när vi vill ha hjälp med patientens boende. Vi har möten med tjänstemän på kommunen, som inte kan lämna besked och som måste förankra det med sina chefer, som måste förankra det hos politikerna och så händer inget mer.

 Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista