Kritik mot naturgasnät i Sörmland

Naturvårdsverket är negativt till Eons planer på att bygga ut naturgasnätet, med bland annat en ledning genom Sörmland. Naturvårdverket menar att det då blir ännu svårare att bryta beroendet av fossila bränslen och ur miljösynpunkt anser de att det vore bättre att satsa på biogasen istället.

– Om vi ska kunna nå de långsiktiga klimatmålen så behöver vi satsa mer på förnybara energikällor, inte på naturgas, som ger utsläpp av växthusgaser.

Vad ska man satsa på istället?

– Bioenergi, solkraft, vind osv.

Det Eon planerar och som Naturvårdsverket ställer sig kritiska till är en utbyggnad av nätet vidare mot Mellansverige, där bland annat en ledning genom Sörmland är planerad. Anledningen till utbyggnaden är att det finns en stor efterfrågan på naturgas från företag i Mellansverige.

Eon jobbar både med biogas och naturgas. Men anledningen till att man väljer naturgas är att det inte finns så stora mängder biogas idag, som behövs till de aktuella industrierna, trots naturgasens negativa klimateffekter, enligt Mattias Hennius, informationschef på Eon Gas.

– Naturgas bidrar till växthuseffekten, men vi ersätter kol och olja med naturgas och då blir ju vinsterna för miljön enorma. Det är hela vår affärsidé, att ersätta kol och olja med gas.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

                                             

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".