Cancersjuk i lång väntan på svar

Cancersjuke Sven Lindholm från Eskilstuna bad i december att få träffa en läkare på Mälarsjukhusets urologavdelning eftersom han kände sig sämre. De gjorde en röntgen men någon läkare har han ännu inte fått träffa och han har inte fått resultatet av röntgen.

Det var för tre år sedan som Sven Lindholm fick beskedet att han hade prostatacancer. Det så kallade psa-värdet som stiger i blodet vid prostatacancer har sedan dess ökat långsamt hela tiden. I december förra året mådde Sven Lindholm riktigt dåligt och ville prata med en läkare på urologen. Han fick komma dit och göra en röntgen men efter drygt 6 månader har han fortfarande inte fått träffa en läkare eller fått resultatet av röntgen.

Sven Lindholm har ringt och påmint urologen 4-5 gånger om att han vill träffa en läkare. Men han har fått till svar att de har läkarbrist och att de bara planerar för kortare perioder och att de tar emot de svårast sjuka först.

Teshome Wakie som är sektionschef för urologen på Mälarsjukhuset vill inte kommentera fallet med Sven på band men säger att på grund av den rådande läkarbristen kan det bli vissa förseningar med provsvar. Men att man som i Svens fall får vänta i drygt 6 månader inte är acceptabelt. Han kan inte garantera att det inte finns fler som är i samma situation som Sven.

                                                              Nina Mittjas
                                                           nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".