Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Djurskyddstillsynen hinns inte med

Flera av länets kommuner hinner inte med den kontinuerliga djurskyddstillsynen. Ofta beror det på att rutinbesök inte hinns med och att man istället måste utreda de klagomål som kommer in.

I Eskilstuna kommun delar två personer på 1, 2 tjänster avsatta till djurskyddstillsynen. De ska hinna besöka 650 verksamheter på kontinuerlig basis och sedan tillkommer alla de uppföljningar och utredningar som anmälningar innebär.

Antalet hästar ökar kraftigt i hela landet. Det finns ingenting som säger att man måste höra av sig till kommunen om man skaffar häst vilket betyder ytterligare merarbete för tillsynskvinnorna och tillsynsmännen i form av inventeringar. Förra året besökte man i Eskilstuna 150 verksamheter och utförde totalt 190 kontroller.

När djurskyddsinspektörerna ska åka ut till ställen de inte känner till, måste de alltid vara alltid två stycken av arbetsmiljöskäl. Enligt Anna Norberg har de inte upplevt något direkt hot men de möts ofta av ledsamhet och ilska även om de flesta tycker att det är bra att de kommer ut.

Länsstyrelsen är kontrollmyndighet som ska se till att kommunen sköter tillsynen enligt de föreskrifter som finns. Då Länsstyrelsen har väldigt knappa resurser följs inte alltid deras tillsyn heller efter rekommendationer.

I hela landet bör ett snitt på tillfällen då Länsstyrelsen granskar kommunerna ligga på vart tredje år. Den senaste mätningen visade på ett snitt vart sjätte år, enligt Jordbruksverket. Länsstyrelsen själva säger att det krävs mycket mer än de problem som finns idag för att kommunen som myndighet ska tas ifrån ansvaret.

Enligt Sissel Brenna, biträdande länsveterinär hos Länsstyrelsen har vi kommunalt självstyre och hon hävdar att de centrala myndigheterna inte har så mycket mandat att säga till kommunerna hur tillsynen ska bedrivas.

Alexander Barzhiesi, djurskyddsinspektör på Jordbruksverket säger dock att Länsstyrelserna har många fler verktyg att ta till som inte är lika drastiska för att se till att djurskyddstillsynen fungerar.

– Länsstyrelserna måste bli bättre på att tillvarata revisioner och förelägganden om åtgärder, säger Alexander Barzhiesi.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".