Mörtbeståndet föryngras inte som det ska

Den här veckan följer länsstyrelsen i Sörmland upp ett nytt sätt att kalka sjöar, då man kalkar oftare än tidigare men med mindre kalk. Förhoppningen är att den biologiska mångfalden ska öka då vattnet blir mindre surt. Men vid ett provfiske i Ösjön utanför Flen under tisdagen, visade det sig att mörtbeståndet, som är känsligt för försurning, inte har föryngrats så som det ska.

Istället för unga mörtar, blev det bara gammal fisk. Något som bekymrar Ingemar Brunell på länsstyrelsen.

– Alltså, jag tycker det borde blivit någon reproduktion, säger Ingemar Brunell.

Nu ska länsstyrelsen utvärdera om man framöver ska kalka med större mängd kalk lika ofta som idag - eller om man ska stödutsätta mörtbeståndet i Ösjön och andra känsliga sjöar med småmört. Det har fungerat på andra håll i landet, säger Ingemar Brunell. Idag kalkas ett 20-tal sjöar i Sörmland, de allra flesta på det nya sättet.

– Det är stor mört här, den är gammal, runt 10-15 år. Det finns nästan ingen småmört alls, säger Ingemar Brunell.

Men vattenprover i Ösjön har visat att sjön håller ett bra ph-värde, runt ph 6 vilket är svagt surt. Men den biologiska mångfalden kunde alltså vara större - mörten trivs inte i vattnet.

– Det kan bero på att mörten är känslig för sura stötar på våren, säger Jerry Persson.

Surt avfall frigörs snabbt då vilket kan påverka reproduktionen. Men det är svårt att tajma de här sura stötarena, säger Ingemar Brunell och Jerry Persson.

Annika Fredén
annika.fredén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".