Kommun bryter mot lag

Eskilstuna kommun gör inte vad de borde när det gäller djurskyddet. Vi har berättat hur kommunen inte hinner med de krav på tillsyn som ställs enligt Djurskyddslagen. Även Länsstyrelsen som kontrollmyndighet brister i sitt uppdrag. Det säger Roger Pettersson som är politisk chef för Djurens Rätt.

Länsstyrelsen är alltså den myndighet som ska kontrollera att kommunerna fullföljer sitt uppdrag. Men med knappa resurser även på Länsstyrelsen kunde vi igår höra biträdande länsveterinär Sissel Brenna uttrycka att de känner att de inte kan göra så mycket.

Skulle Länsstyrelsen gå in och förelägga om att kommunen inte sköter tillsynen riskerar de att själv få ansvar för tillsynen, något de själva inte har resurser till.

Kerstin Palmqvist är chef för miljö- och räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna och ansvarig för den kommunala tillsynen. Inte heller hon tror på ett övertagande av Länsstyrelsen som något bra alternativ. Kerstin Palmqvist framför ständigt till de kommunala politikerna att de behöver mer resurser. Om kommunen någonsin kommer att följa lagarna till punkt och pricka tycker Kerstin Palmqvist är svårt att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".