Kritik mot utvisning av Irakier

Irakier från södra och centrala Irak som flyr till Sverige får inte längre stanna här på grund av att Migrationsverket har gjort en ny bedömning av läget i landet. Irakier som Sveriges Radio Sörmland talat med som bor i Eskilstuna säger sig vara kritiska till detta.

– Situationen i Bagdad är orolig och det är svårt att leva där. Kriget pågår fortfarande i Irak, säger Hekmat Sewani. Hekmat Sewani bor i Eskilstuna men är från början från Irak.

Det var i torsdags som Migrationsverket fattade ett vägledande beslut då en 51-årig man ifrån Bagdad fick veta att han ska avvisas. Anledningen är att han inte kan visa att han personligen har hotats eller trakasserats.

Enligt Migrationsverket råder det alltså ingen inre väpnad konflikt i Irak och alla som har flytt måste kunna visa att de varit personligt förföljda för att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Hekmat Sewani berättar om några av sina irakiska vänner som har flytt från Irak för bara några månader sen.

Hanna Johansson
hanna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".