Potten för investeringsbidrag är slut

Potten för investeringsbidrag, som ges till dem som bygger hyresrätter i områden med bostadsbrist, är slut i Sörmland. Regeringen kommer inte att lägga mer pengar på det här bidraget. Det innebär att sex sörmländska byggföretag, som ansökt om bidraget, går miste om totalt 8 miljoner kronor.

Ett av dessa företag är kommunägda Torshälla fastighets AB. et uteblivna investeringsbidraget gör att det pågående bygget av hyresrätter i centrala Torshälla nu gjorts om. Till exempel blir det asfalt istället för sten på gården, berättar företagets VD Peter Landin.

– Vi har gjort bygget så enkelt som möjligt nu, säger Peter Landin.

Av de sex företag i Sörmland som blir utan mer investeringsbidrag verkar det vara de mindre, som Torshälla fastighets ab, som drabbas hårdast av det uteblivna bidraget. De små företagen är beroende av bidrag för att överhuvudtaget kunna bygga, medan de mindre kan ”låna av sig själva”.

Det finns en liten chans att Torshälla AB och de andra sörmländska bolagen får ytterligare investeringsbidrag. Det förutsätter att byggprojekt i andra delar av Sverige inte blir av inom en tvåårsperiod. Men chansen att Sörmland får mer pengar är liten. Enligt Boverket finns andra län, som Västra Götaland, där behovet av bidraget är större.

Annika Fredén
annika.fredén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".