Kritik mot bristande investeringsbidrag

Det blir inga mer statliga investeringsbidrag för byggande av hyresrätter i områden med bostadsbrist. Främst små bostadsbolag drabbas av detta, berättade vi tidigare i Nyheterna. Även Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen anser att det är problematiskt att bidraget tas bort.

Marcus Kjellin menar att det kan leda till högre hyror, eftersom bostadsbolagen nu får högre kostnader som det kan hänvisa till i hyresförhandlingar.

En konsekvens av det slopade bidraget är alltså att hyrorna kan komma att höjas, eftersom de enskilda bolagen måste betala mer när bidraget tas bort. Det gör att de för att kunna täcka de egna kostnaderna kan förhandla fram en högre hyra med Hyresgästföreningen. Men Marcus Kjellin anser att det borde gå att pressa priserna på byggande och därmed hålla hyrorna på en rimlig nivå genom lägre priser på mark.

Idag har alltså de som bygger nya bostäder visst förhandlingsutrymme när det gäller hyressättningen, utifrån omkostnader.

Annika Fredén
annika.fredén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".